web metrics

Rettferdig handel


Fairtrade Max Havelaar

Det bør være en selvfølge at kirkekaffen ikke smaker av slaveri og undertrykkelse. Mange menigheter og menighetskontorer bruker nå kun Max Havelaar-merket kaffe. Max Havelaar er ikke et eget merke, men en merke-ordning som garanterer at arbeiderne har akseptable arbeidsvilkår. Mange av de store kaffemerkene selger nå Max Havelaar-merkede produkter. Det finnes også Max Havelaar-merket te og bananer. Les mer om Fairtrade Max Havelaar på merkeordningens egne sider. Kirkerådet har vært en av initiativtakerne bak ordningen.

Friends Fair Trade

Fair Trade er med på å forbedre arbeids- og levevilkårene for bønder og arbeidere i fattige land. De sikres en rettferdig minstepris og en Fairtrade bonus. Bonusen går til felles prosjekter i lokalsamfunnet, bl.a. innen helse og utdannelse. Alt overskuddet fra Friends Fair Trade går til organisasjonen Friends i Kambodsja, en organisasjon som støtter og utdanner gatebarn (se www.streetfriends.org).

Bestillingsskjema kaffe

Initiativ for etisk handel (IEH)

Det er ikke nok at noen få varer er Max Havelaar-merket. Alle varer i dagligvarebutikken bør oppfylle minstekrav som gjelder menneskerettigheter, arbeiderrettigheter og miljø. IEH samarbeider med de store kjedene om å etablere minstekrav som alle varer i butikken må oppfylle. IEH er ikke en konkurrent til Max Havelaar. Mens IEH stiller lave krav til mange varer, stiller Max Havelaar høye krav til noen få varer. Begge deler er viktig. Les mer om hva du kan gjøre og hvilke butikker som er med i IEH på IEHs hjemmesider.

På besøk til Fairtrade-bønder

Vidar Kristensen i Kirkens informasjonstjeneste besøkte i februar 2005 noen av småbøndene i Den Dominikanske Republikk. De selger bananer og kaffe til Fairtrade-systemet, bl.a. Max Havelaar Norge, og får en garantert minstepris for sine produkter.

Se artikler:

1. Legg nytt livsgrunnlag i handlekurven
2. En rettferdig bananplantasje
3. Rapport for kaffedrikkere

Lenker:
Fairtrade Max Havelaar Norge
Initiativ for etisk handel

LiturgidatabaseSamarbeidspartnere

        

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innhold Vi anbefaler

Samarbeidsråd menighet og misjon
Ecumenical Advocacy All.
Fairtrade Max Havelaar
UNAIDS
Vennskap Nord/ Sør
Initiativ for etisk handel


> Se flere lenker